Pazarlama Ustası Seth Godin'e Göre İzinli Pazarlama

Pazarlama alanında uluslararası üne sahip Seth Godin, izinli pazarlama modelinin yaratıcısıdır. Pazarlamayı çekici ve olağan kılan birçok fikir üreten Godin, başarılı pazarlama stratejileri geliştirmesiyle uluslararası ününe kavuşmuştur.

Pazarlama Ustası Seth Godin'e Göre İzinli Pazarlama

Seth Godin'e Göre İzinli Pazarlama

Pazarlama alanında uluslararası üne sahip Seth Godin, izinli pazarlama modelinin yaratıcısıdır. Pazarlamayı çekici ve olağan kılan birçok fikir üreten Godin, başarılı pazarlama stratejileri geliştirmesiyle uluslararası ününe kavuşmuştur. İzinli pazarlama, bunu isteyen insanlar için heyecanlı, kişisel ve ilgili mesajlar taşıma ayrıcalığıdır. Bu yöntem klasikleşmiş yöntemlerin aksine insanları fark ederek tanımlar ve onlara saygı duyarak mesaj ulaştırmanın onların dikkatini daha iyi toplayacağına dayanır. “Dikkat toplamak” burada en önemli tamlamadır, çünkü eğer birisi dikkatini size yönlendiriyorsa bir firmanın en çok isteyebileceği ücret budur. Dikkat değerlidir. Birinin e-mailini ya da telefon numarasını almış olmak onun ilgilisini kazandığınız ve iznini aldığınız anlamına gelmez. Gerçek izin şu şekilde işler: kişiye mesaj atmayı durdurduğunuzda ya da etraftan kaybolduğunuzda, insanlar söylenmeye ve nerede olduğunuzu merak ediyorlarsa onların iznini kazanmış durumda olduğunuzu fark edersiniz. Bu ilişkiyi bir randevuya benzetebiliriz. İlk buluşmada direkt olarak bir şey satmak istemezsiniz karşınızdakine. Bu ayrıcalığı zamanla ve emek harcayarak kazanırsınız. Seth Godin’in dediğine göre yapılabilecekler bununla sınırlı değil.

Hikâye Oluşturun ve Onu İyi Aktarın

Bir ürünü iyi bir şekilde pazarlayabilmek için ve bu pazarlamanın başarıya ulaşabilmesi için iyi bir hikâye kurgulamalısınız. Kurguladığınız hikâye inandırıcı ve potansiyel müşterilerin yararına olmalıdır. Oluşturulan kurgu kişilere en iyi şekilde E-mail ve SMS ile ulaştırılabilir. Bu yöntem sayesinde müşterilerinize ilham kaynağı olabilir onlara onlarla yakından ilgilenerek yeni şeylere açık olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Spesifik Olun ve Nokta Atışlarıyla Müşteri Kazanın

Genellikle tercih edilenin aksine net ve spesifik olmak müşterinizi size daha çabuk bir şekilde çekecektir. İzinli pazarlama yaparken seçeceğiniz kişilere özen gösterin. İlgi alanlarını, lokasyonlarını bildiğiniz kişilere her zaman daha iyi seçenekler sunabilir fırsatlarınızdan yararlandırabilirsiniz. Haftalık online bültenler ve ilgi çekecek bilgiler her zaman müşteri kazandırmayı kolaylaştırır. Müşterilerinize ulaşmak kadar ulaştığınız yöntem de oldukça önemlidir. Genel herkese gönderilmiş bir mesajdansa kişiye özel hissettirecek anlaşılır ve kişisel bir mesaj atmanız müşterinizin sadakatini kazanmanızda önemli bir rol oynayacaktır.

Müşterilerinizle Aranızı Açmayın

Müşterilerinizle sürekli olarak iletişim halinde olun. Böylelikle kendinizi unutturmayacak ve yakınlarda olduğunuzu hissettireceksiniz. Bu müşterileriniz farkında olmasa bile sizin iyi bir pazarlama stratejisi yürüttüğünüzün göstergesidir. Hiçbir zaman unutulan olmamaya çalışın. İletişim halinde olan bir marka her zaman müşterilerinin gözünde yüksek bir değere sahip olur. Fakat bu iletişim dozunu iyi ayarlamalısınız. Spam gibi görülebilecek devamlılıkta mail atmak müşterilerinizi sizden soğutur ve uzaklaştırır. Mesaj sıklığına ve diline dikkat ederek attığınız her mesaj sizi müşterileriniz için rakipleriniz arasında bir üst noktada konumlandırır. Buna dikkat ederek düzenlediğiniz izinli pazarlama stratejiniz başarıya kolay yoldan ulaşacaktır.

Farklı Düşünün ve Eğlenceli Olun

Yaptığınız ve sattığınız ürünler belki de sıkıcı olabilirler ama siz öyle olmak zorunda değilsiniz. Müşterinizin okuyabileceği keyifli mesajlar ileterek onların mesajlarınızı takip etmelerini sağlayabilirsiniz. Bunun devamında ürünlerinizi almalarına yönelik mesajlar ulaştırarak kitlelerinizi yönlendirebilirsiniz. Seth Godin’e göre ürünler farklı ve değişik bir şekilde tanıtılırsa insanlar o ürüne ulaşmayı büyük bir arzuyla isteyeceklerdir. Buna en büyük örnek olarak Apple ürünleri gösterilebilir. Apple bir ürünü tanıtırken ve müşterisine ulaştırırken en iyi deneyimi sunduğunu doğru sözcük ve reklam stratejisiyle anlatabildiği için müşterileri Apple’ın farklı olduğunu düşünüyorlar. Bu başarılı bir reklam stratejisi geliştirmenin en önemli adımlarından biridir. Eğer tüm bu adımlar dikkatli ve doğru bir şekilde uygulanırsa bir reklam stratejisinin başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur.


Bunlar ilginizi çekebilir

Blog görsel 1
8 Şubat 2016

Pazarlama

2016'nın Pazarlama Trendleri

Her yeni geliştirilen teknolojiyle birlikte dijital pazarlama ciddi bir ivme kazanıyor. Dijital dünyanın gelişimini çok yakından takip etmek ve öngörebilmek çok mümkün olamasa da ulaşabileceği noktaya dair tahminler yapılabiliyor.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
30 Ocak 2016

Pazarlama

Bütünleşik Pazarlama Nedir?

Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
14 Kasım 2015

Pazarlama

İzinli Pazarlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pazarlama piyasası genel olarak hitap edeceği zümreyi kitleler halinde belirleyerek ona göre bir strateji belirler. Klasik pazarlama yöntemleri çok geniş bir alanda kullanıcıları cezbedecek yöntemlerle onlara ürün veya hizmet satmayı amaçlar.

Devamını okuarrow-right