SMS: Bir Neslin Ulaşım Aracı

SMS, 1990’lı yılların başında hayatımıza girmeye başlamış, kısa notlar halinde yazılabilen ve telefonlar arasında gönderilebilen mesajlardır. Elbette 90’lı yıllarda cep telefonlarının SMS alıp gönderebilmeleri onların ekstra birer özellikleriydi.

SMS: Bir Neslin Ulaşım Aracı

SMS: Bir Neslin Ulaşım Aracı

SMS, 1990’lı yılların başında hayatımıza girmeye başlamış, kısa notlar halinde yazılabilen ve telefonlar arasında gönderilebilen mesajlardır. Elbette 90’lı yıllarda cep telefonlarının SMS alıp gönderebilmeleri onların ekstra birer özellikleriydi. Cep telefonlarıyla arama yapmak dışında ilk gelen özellik olan SMS, devamında gelecek kamera, bluetooth, Wi-Fi gibi özelliklerin önünü açan ilk yenilik olmuştu.

Neden 160 Karakter?

1985 yılında Friedhelm Hillebrand, dünyanın geleceğini şekillendirecek mobil iletişim teknolojileri üzerinde çalışıyordu. Çocukluğundan beri iletişim cihazları ve amatör radyoculuk ile ilgilenen Hillebrand, çok geçmeden dünya çapında kullanılacak bir sistemi geliştireceğinden habersizdi. Daktilosu başında otururken kaliteli yazılmış bir paragrafta kaç karakter olacağını merak ediyordu. Onlarca denemenin sonunda çeşitli konularda yazdığı paragrafların ortalama olarak 160 karakteri geçmediğini fark etti.

160 karakter, bu dönemin cep telefonları için oldukça yeterli bir karakter sayısıydı. Bu sayının kısıtlı kalmasındaki ana neden, yörüngede dolaşan iletişim uydularında mesajlaşmaya oldukça az bir kapasite ayrılmış olmasıydı. Bu nedenle artık herkes, derdini kafasında toparlayıp karşısındakine ulaştırmalıydı. Hillebrand, çalıştığı kişilere 160 karakterin yeterli olduğunu çeşitli yöntemlerle anlatmalıydı ve hiçbir market araştırması yapılamayan bu konuda kendini kanıtlayabileceği iki yöntem bulmuştu. Bunlardan ilki; kartpostallara maksimum okunur olarak yazılabilecek karakter 150 ile sınırlıydı. Ayrıca ikinci olarak o dönem popüler olan iş yerleri arası iletişim cihazı olan ‘Telex’ yazarken bir karakter sınırı olmamasına rağmen insanlar 150-200 karakter arası mesajlarla iletişim kuruyorlardı. Hillebrand, mobil iletişim sektörünün öncülerinden biri olan Global System for Mobile Communications (GSM)’ın başkanıydı. Bu nedenle sorunu çözebileceğini düşünerek bu fikrini kurmaylarına benimsetti.

SMS’in açılımı olan Small Message Service bir diğer deyiş ile Kısa Mesaj Servisi adı da tam olarak bu 160 karakter sınırından dolayı verilmiş bir isimdir.

Neden Hala 160 Karakter?

Neredeyse hiçbir şeye zaman bulamadığımız 2000’lerin bilgi çağında, artık uzun metinlere yer yok. Kısa ve net mesajların çağımızın gerekliliklerinden biri haline gelmesi nedeniyle artık uzun ve kalıcı metinler yerine çabuk tüketilen, hızlı üretilen metinler her alanda tercih ediliyor.

2000’li yılların sonunda karşımıza çıkan sosyal medya devriminin en güncel ürünlerinden biri olan Twitter, çabuk tüketilen günlük mesajların internetteki öncüsü konumuna geldi. Forum sitelerinin uzun ve okunmayan yazılarından bıkan birkaç bilgisayar dâhisinin kurduğu Twitter, bu sayede günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız alanlardan biri haline geldi.

Gazeteler de artık günümüzün hızlı tüketilen okuma organları arasında yer alabilmek için dijitalleşmeye yöneldiler. Basın özetleri ve kısa makaleler istatistiklere göre New York Times’ın en çok okunan yazıları arasındadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir cep telefonuna sahip bireyler arasında % 80’lere varan SMS kullanımı, İtalya’ya bakıldığında % 90’lara ulaşmaktadır. Bu teknolojinin nasıl hızlı ve çabuk bir şekilde yayıldığını kanıtlar niteliktedir.

SMS’in Avantajları Nelerdir?

Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de 2013 rakamlarına göre 68 milyon telefon var. Bu sayı nüfusa oranlandığında % 89 gibi büyük bir sayıya denk geliyor. Bu, şirketler için oldukça önemli bir reklam olanağı sağlayarak daha büyük kitlelere ulaşma imkânı veriyor. Bu sayede yaş ya da bölge sınırı olmaksızın her alana ulaşılarak marka tanıtımı yapılabiliyor. Sadece tanıtım değil bilgilendirme mesajlarıyla kampanyalar müşterilere ulaştırılabiliyor.

Sadece 2010 yılında 6,1 trilyon SMS telefonlar arasında ulaştırıldı. SMS, tüm akıllı telefon devrimi sonrasında da ayakta kalabildiğini kanıtlayarak gelecekte de markaların telekomünikasyon alanında bir numaralı reklam aracı olacağını gösterdi.


Bunlar ilginizi çekebilir

Blog görsel 1
26 Kasım 2015

Pazarlama

Mobil Pazarlama ve Müşteri Odaklı Stratejiler Geliştirmenin Önemi

Geçtiğimiz her gün mobil dünya bir adım ileri giderek piyasayı yeni ürünlerle geliştiriyor. Her yeni çıkan ürün beraberinde getirdiği yenilikler sayesinde birçok sektörü geliştiriyor ya da yeni sektörlerin kapısını açıyor.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
30 Ocak 2016

Pazarlama

Bütünleşik Pazarlama Nedir?

Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
16 Ocak 2016

Pazarlama

Mobil Stratejiler ve Mobil Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mobil kullanım günümüzde birçok taşınabilir elektronik cihazla birlikte en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gelecek 10 yıl içerisinde oldukça ilginç cihazlar göreceğimiz kesin. Daha şimdiden giyilebilir teknolojinin vardığı nokta görülebilir derecede bilimkurgu filmlerinden bize ulaşmış gibi gözüküyor.

Devamını okuarrow-right