Mobil Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

Mobil pazarlama senelerdir geleceğin pazarlama yöntemi olarak tanıtılır ve birçokları tarafından hala öyle tanımlamaya devam edilmektedir. Bu tanım aslında geçerliliğini geçtiğimiz sene içerisinde yitirdi çünkü artık yıllardır o bahsedilen “gelecek”te yaşıyoruz.

Mobil Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

Mobil Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

Mobil pazarlama senelerdir geleceğin pazarlama yöntemi olarak tanıtılır ve birçokları tarafından hala öyle tanımlamaya devam edilmektedir. Bu tanım aslında geçerliliğini geçtiğimiz sene içerisinde yitirdi çünkü artık yıllardır o bahsedilen “gelecek”te yaşıyoruz. 2014 senesi itibariyle mobil cihaz kullanımı masaüstü bilgisayar kullanımı geçti ve masaüstündeki artış hızı Mobilin önlemez yükselişi yanında oldukça düşük bir biçimde seyrediyor. Buradaki grafikte de görebileceğiniz gibi gittikçe artan mobil kullanıcı ve mobil cihaz sayısı masaüstünü geçmiş durumda ve devam eden süreçte bunun değişmesi beklenmiyor. Mobil pazarlamanın tam tanımı tablet, akıllı telefon, cep telefonu gibi birçok cihazda görüntülenen reklamlardır. Bu reklamları yapmanın çeşitli yöntemi olmakla birlikte şirketin belirlediği strateji bu çeşitlilik içerisinde önem kazanır.

Bir Şirket Neden Bir Mobil Pazarlama Stratejisine Sahip Olmalıdır?

Günümüzün hareket halinde gelişen ve şekil alan toplumlarına uyum sağlamak ve bilgi çağının hareketlerini yakalamak şirketinizin zorunluluklarından biridir. Hangi sektörde iş yapıyor olursanız olun kendinizi müşterilerinize tanıtmanız gerekiyor. Sokaklarda yürürken bile gözünü cep telefonlarının ekranlarından ayırmayan günümüz insanlarını artık sıradan billboardlarla etkileyemezsiniz. İnsanın gözü her yeni reklam ile eğitildikçe sıradana olan ilgi azalır böylelikle stratejiniz etkinliğini kaybetmiş olur. Artık mobil pazarlama planları geliştirerek onları uygulamanın ve eski yöntemleri bir kenara bırakmanın vakti geldi. Mobil aramaların 2012’den beri %200’lük büyük bir payda ile artması da sizi teşvik edeceğini düşündüğümüz sayılardan sadece biri. Mobil teknolojilere sıkıca tutunun onlar şirketinizin geleceğini belirleyecek.

Mobil Pazarlamada Strateji Tipleri Nelerdir?

Şirketiniz için hâlihazırda birçok mobil pazarlama stratejisi mevcut halde. Geliştirilebilir ve teknolojiye göre evrimleşebilir bu stratejilerden birini ya da birkaçını seçerken en çok dikkat etmeniz gereken şey hedef kitleniz ve bütçenizdir.

SMS: SMS ile pazarlama konvansiyonel mobil telefonların doğuşundan bu yana bizimle birlikte olan SMS’i kullanır. Potansiyel müşterinin telefon numarasına teklif ve indirim mesajları göndererek kullanıcıyı cezbetmek amaçlanır. Mobil pazarlamada eski bir yöntem olarak görülse de en etkili yöntemlerden biridir.

Uygulama tabanlı pazarlama: Bu tip mobil pazarlama stratejisi mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirilir. Mobil kullanıcıların zamanlarının %80’ini bir uygulama kullanırken geçirdiği günümüzde bir uygulama içerisinde ürün ve ya hizmetinizin reklamını yapmak oldukça yerinde bir yöntemdir. Bunun için kendi uygulamanızı geliştirmeniz de gerekmez. Hâlihazırda var olan sosyal medya uygulamaları sizlere cazip teklif ve fiyat avantajlarıyla ürünlerinizi tanıtma imkânı sunarlar.

Lokasyon tabanlı pazarlama: Bu pazarlama yönteminde mobil reklamlar kullanıcının bulunduğu ortama göre şekillenir. Örneğin bir hastanedeyseniz 1 km dâhilindeki eczaneler sizin mobil cihazınıza reklam göndermeyi uygun bulabilirler.

QR kodları: Pek yaygın olarak kullanılmasalar da QR kodu tabanlı pazarlama stratejileri de bulunmaktadırlar. Mobil cihazınızla okuttuğunuz bu kodlar sizi belirlenmiş bir web sayfası ya da belirlenmiş bir uygulamaya yönlendirerek mobil etkileşim sağlarlar.

Mobil arama ve mobil görsel reklamları: Google aramalarınız sırasında aradığınız şeylere yönelik reklamlar ilk sıralarda kullanıcıya gösterilir. Böylece bu reklamlara tıklayarak yönlendirilen kullanıcı isteyeceği hizmete daha rahat ve kolay biçimde ulaşmış olurken satıcı da bu durumdan faydalanır. Görsel reklamlar içinde aynı durum geçerlidir.

Mobil Pazarlama Stratejisi Geliştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Diyelim ki şirket politikanıza, hedef kitlenize ve bütçenize göre bir strateji seçtiniz. Bu stratejiyi uygulamaya koyarken birkaç önemli noktaya dikkat etmelisiniz.

Net olun ve pazarladığınız şeyin farkında olun: Küçük ve kısıtlı ekranlı bir alan için içerik ürettiğinizin farkında olun. Kalabalık görsellerden, karışık yazılardan kaçının. Eğlenceli ve ilgi çekici olun.

Değişik stratejileri deneyimleyin: size uygun stratejiyi bulduktan sonra sadece onunla yetinmeyin ve değişik mobil pazarlama stratejileri deneyimleyin. Böylece pazarlama biçiminize çeşit katarak müşterilerinize yeni bir deneyim sunmuş olursunuz.

Kullanıcı odaklı düşünün: Kullanıcılarınızı derecelendirerek onlara uygun içerikler üretin, pazarladığınız ürün ve ya hizmetin başarısında bu önemli bir rol oynayacaktır. Sosyal kategorileri ve ilgilerine göre çeşitli ayrım yollarını deneyebilirsiniz.

Geri dönüşleri inceleyin: Stratejinizin başarısını sadece satışlarla değil size ulaştırdığı web trafiğiyle de ölçümleyin. Nereden hangi tip müşterinin geldiğini gözlemleyerek başarısız olduğunu düşündüğünüz pazarlama yöntemini eleyebilir, yerine yenisini deneyebilir ya da başarısını sürdüren stratejinize devam edebilirsiniz.


Bunlar ilginizi çekebilir

Blog görsel 1
09 Ocak 2016

Pazarlama

SMS ile Geri Dönüş Sağlamak

Şirketlerin SMS ile müşterilerine ulaşması oldukça kolay ve ucuz bir yöntemdir. Cep telefonları SMS uyumlu hale geldiğinden beri pazarlama stratejilerini SMS mesajları üzerine kuran şirketler hem zamandan hem de paradan oldukça büyük tasarruflar sağlamışlardır.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
30 Ocak 2016

Pazarlama

Bütünleşik Pazarlama Nedir?

Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
16 Ocak 2016

Pazarlama

Mobil Stratejiler ve Mobil Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mobil kullanım günümüzde birçok taşınabilir elektronik cihazla birlikte en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gelecek 10 yıl içerisinde oldukça ilginç cihazlar göreceğimiz kesin. Daha şimdiden giyilebilir teknolojinin vardığı nokta görülebilir derecede bilimkurgu filmlerinden bize ulaşmış gibi gözüküyor.

Devamını okuarrow-right