Dijital Pazarlama ve Pazarlama Stratejiniz İçin Önemi

Billboardlardan ve el ilanlarından bu yana dünyada reklam sektörü de dâhil birçok şey değişti. Bu değişimlerden en belirgin olanı artık gerçek dünyamızın yanında sanal olarak insanlığın yarattığı dijital dünyamızın da olmasıdır.

Dijital Pazarlama ve Pazarlama Stratejiniz İçin Önemi

Dijital Pazarlama ve Pazarlama Stratejiniz İçin Önemi

Billboardlardan ve el ilanlarından bu yana dünyada reklam sektörü de dâhil birçok şey değişti. Bu değişimlerden en belirgin olanı artık gerçek dünyamızın yanında sanal olarak insanlığın yarattığı dijital dünyamızın da olmasıdır.

Kişisel bilgisayarların gelişimiyle birlikte kişiselleştirilmiş dijital ortam önlenemez bir şekilde hızla gelişti. Sadece çeyrek yüzyılda kişisel bilgisayarlarımız avcumuzda rahatlıkla taşıyabileceğimiz bir hale gelmesi ve ulaşılabilir olması reklam yapılabilmesi için yeni alanlar oluşturdu.

Türkiye’de 2014 senesi itibariyle 41 milyon kişi aktif olarak internet kullanıyor. Bu da dijital pazarlamanın ne kadar geniş bir çevrede kullanılabileceğini gösteriyor.

Dijital pazarlamanın en büyük özelliği yaptığınız her uygulama ve adımda bunun müşteriler ve kullanıcılar üzerindeki etkisini anında ölçümleyebiliyor olmanız. Geleneksel yöntemlerde iş başarısız olduğunda reklam stratejinizin yanlış olduğunu anlamanız mümkünken, dijital pazarlamada hatalar gerçek zamanlı izlemeler sayesinde fark edilebiliyor ve telafi edilebiliyor.

Dijital medya dünyanın her yerinde yedi gün yirmi dört saat kullanılabilir bir durumda. Bu her şekilde bilgiye ulaşılabilmesi anlamına geliyor. Artık müşteriler sadece markanın söylediği değil, diğer müşterilerin de ürün hakkında söylediklerini görüp ürün hakkında karar verebiliyorlar. Öyle ki yapılan yorumlar markanın yaptığı yorumlardan daha inandırıcı geldiğinden, ürünler satın alınmadan önce internetten araştırılıp karar veriliyor.

Dijital Pazarlamada Üstesinden Gelmeniz Gereken Problemler

Müşteri satın alacağı bir ürün için birçok noktadan bilgi almak ister. Sizin ona kişisel bir deneyim sunabilmeniz için verilerini toplamanız analiz etmeniz ve bunu onun kullandığı tüm aracı kanallarda yapmanız gerekir. Birçok dijital mecrayı kontrol edecek insan gücüne ve vakte ihtiyacınız vardır ve bu stratejinizi içinden çıkılmaz bir duruma sürükleyebilir. Bunun dışında ikinci olarak bu bilgilere ulaşmak kolay değildir hatta bazen imkânsızdır. Kişi çoğu zaman araştırma yaparken ardında büyük bir veri tabanı oluşturabilecek bir veri yığını bırakır. Fakat güvenlik ve gizlilik politikaları bu verilere ulaşmanıza engel olur. Rekabet bir diğer zorlayıcı unsurdur. Ucuz ve ulaşılabilir olması dijital pazarlamayı rakipleriniz için de oldukça cazip kılar. Bu mecrayı en iyi şekilde yönetmeniz gerekir ve müşterilerinizi kaptırmamak için en iyi hizmeti vermeniz gerekir. Bu da ekstra maliyet para ve zaman demektir. Bunların çözümü en basit haliyle müşterilerinizle birebir iletişim ile çözülebilir. Telefon, anket gibi geleneksel iletişim yöntemleri ve geri bildirim yöntemleriyle müşterilerinize ulaşıp onların ne istediğini öğrenebilir işinizi bu doğrultuda geliştirebilirsiniz. Müşterilerinizi sadece tanımanız yetmez aynı zamanda onlara detaylı bir şekilde nerede, nasıl ve ne zaman ulaşacağınızı da bilmelisiniz. Onlara cazip teklifler sunmalı ve birebir iletişim halini korumalısınız. Bunların sonuçlarını görmek ve hemen harekete geçmek için gelişmiş analiz yöntemlerini kullanmalısınız. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığı anında öğrenilirse müşteri ilişkileri ve deneyimiyle birlikte yatırımın parasal olarak geri dönüşü de büyük olur. Kullanıcınızın her türlü bilgisine ulaşmanız bu noktada oldukça önemli genellikle temel ve analiz yapmayı zorlaştıran bilgiler elde edilebilse de az maliyetli bir şekilde elde edilebilen birebir ilgi sayesinde doğru dijital pazarlama stratejisini geliştirebilir ve uygulayabilirsiniz.


Bunlar ilginizi çekebilir

Blog görsel 1
26 Kasım 2015

Pazarlama

Mobil Pazarlama ve Müşteri Odaklı Stratejiler Geliştirmenin Önemi

Geçtiğimiz her gün mobil dünya bir adım ileri giderek piyasayı yeni ürünlerle geliştiriyor. Her yeni çıkan ürün beraberinde getirdiği yenilikler sayesinde birçok sektörü geliştiriyor ya da yeni sektörlerin kapısını açıyor.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
30 Ocak 2016

Pazarlama

Bütünleşik Pazarlama Nedir?

Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
16 Ocak 2016

Pazarlama

Mobil Stratejiler ve Mobil Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mobil kullanım günümüzde birçok taşınabilir elektronik cihazla birlikte en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gelecek 10 yıl içerisinde oldukça ilginç cihazlar göreceğimiz kesin. Daha şimdiden giyilebilir teknolojinin vardığı nokta görülebilir derecede bilimkurgu filmlerinden bize ulaşmış gibi gözüküyor.

Devamını okuarrow-right