Opt-in İzinli Pazarlama Nedir, Faydaları Nelerdir?

E-pazarlamanın iki çeşidi vardır. Kullanıcılara istemedikleri halde e-mail yoluyla promosyon bilgilendirme yapabileceğiniz gibi, iletilerinizi sadece e-mail’lerinizi almak için talepte bulunan kişilere de gönderebilirsiniz.

Opt-in İzinli Pazarlama Nedir, Faydaları Nelerdir?

Opt-in İzinli Pazarlama Nedir, Faydaları Nelerdir?

Öncelikle izinli e-pazarlamanın tam olarak neyi ifade ettiğini tanımlayalım:

E-pazarlamanın iki çeşidi vardır. Kullanıcılara istemedikleri halde e-mail yoluyla promosyon bilgilendirme yapabileceğiniz gibi, iletilerinizi sadece e-mail’lerinizi almak için talepte bulunan kişilere de gönderebilirsiniz. Bu arada istenmeyen e-maillerin de ‘spam’ olarak adlandırılacağını unutmayın. Spam mailler bir kurumun itibarını zedelemenin yanı sıra, marka değerinin de yok olmasına hızlı bir şekilde neden olur. İşte bu yüzden, bu süreci başarılı bir şekilde tamamlamak istiyorsanız, ilk kural istenilmeyen e-mailleri göndermemekten geçiyor.

İzinli e-pazarlama; marka değeri ve satışları arttırmak, kullanıcılarla olan ilişkilerini güçlendirmek isteyen binlerce kurum tarafından en sık kullanılan ve en etkili yöntemdir. Burada ön plana almamız gereken şey, biraz önce bahsettiğimiz ikinci gönderici grubunda yer alan kurumların, sadece izinli e-postalara gönderdiği e-maillerine gönderim yapmasıdır.

Spam ve izinli e-pazarlama arasındaki farkı daha iyi anlayabilmek için şöyle bir örnek verebiliriz: Uzun zamandan beri firmalar genellikle, dile çok kolay takılan reklam jingleları, billboardlar, dergi ve gazetelere verilen ilanlara ve doğrudan satış gibi geleneksel yöntemlere başvuruyorlar. Bu tarz yöntemlerde izleyicinin ya da okuyucunun ütün hakkında algısında yer etmek ve bir sonraki adımda satın alma kararı üzerinde etkili olmak.

Reklamlar çoğu zaman müşteriler için kabul edilebilir olmuştur. Birçok kişi, radyo, televizyon ve dergilerdeki reklamlara çok fazla aldırış etmez. Yada en azından ilgilendikleri içeriklere ulaşabilmek için reklamların gerekli olduğunu düşünebilirler. Bununla beraber son teknoloji gelişmeleri reklam verenleri yeni yöntemler keşfetmeleri için teşvik ediyor olsa da, örneğin internet televizyonu kullanıcıların programı seyretmeye başlamadan önce birkaç saniyelik reklamları izlemeye zorunlu bırakıyorlar. Burada dikkate alınması gereken, tüketiciler üzerinde bırakılan tatmin duygusu. İnsanlar izledikleri programın onlar için değerli oluşuyla doğru orantılı olarak birkaç reklam görmenin de zararlı olduğuna inanmayacaktır.

Online dünya için de bu durumları geçerli olarak gösterebiliriz. Web sitemiz insanların önemsedikleri içeriklere sahip olduğu sürece ve sayfa üzerindeki ufak reklam kutucuklarıyla da ziyaretleri sıklaştırabiliriz.

Tüm bu örnekler aslında e-pazarlama süreci için de geçerli. Tüketiciler onlara bir değer ya da fırsat kazandırıldığını düşündükleri sürece, e-mail içerisinde de birkaç reklam görmeye razı olacaktır. Alıcılara onların ilgisini çekecek içerikler sağladığımızda ve hoşlarına gidecek bir hizmetle alakalı indirim haberi gönderdiğimizde insanlar bizimle iletişime geçmek isteyecektir.

Spam ise, aksiyona zarar veren bir yapıya sahiptir. Çünkü istenmeden gönderilen e-maillerin alıcılar için hiçbir değeri olmaz. Bu mailler nadiren faydalı olabilecek türdendir. Onun dışında ilgi alanından alakasız ve kişiler için cezp edici hiçbir yanı yoktur. Bu durumu kendimiz için de düşünürsek istemediğimiz e-mailleri, mailboxımızda görmenin ne kadar rahatsız edici olduğunu çok iyi biliriz.

Sonuç olarak, size tavsiyemiz kullanıcılarınıza mesaj gönderirken, sadece opt-in (kayıtlı) e-mail olarak bilinen izinli e-pazarlama yöntemlerinizi kullanmanız. İzinli e-pazarlama, kullanıcıların geri dönüşüm oranlarını arttırmanın ve daha güçlü ilişkiler kurmanın en etkili yolu. Kısaca e-pazarlama için firmaların, kullanıcıları ile arasında güçlü bir bağ oluşturması ile değer kazanmasını, ilişkilerini geliştirip yukarıya doğru bir ivme kazanmasını sağlar.

Pazarlama, büyüme, gelişim ve iş dünyası hakkında birçok kitabı hayatımıza dahil eden Seth Godin'in de dediği gibi; ‘İzinli e-pazarlama yabancıları dostlara ve dostları da müşterilere dönüştüren en etkili yöntemlerden biridir.’


Bunlar ilginizi çekebilir

Blog görsel 1
26 Kasım 2015

Pazarlama

Mobil Pazarlama ve Müşteri Odaklı Stratejiler Geliştirmenin Önemi

Geçtiğimiz her gün mobil dünya bir adım ileri giderek piyasayı yeni ürünlerle geliştiriyor. Her yeni çıkan ürün beraberinde getirdiği yenilikler sayesinde birçok sektörü geliştiriyor ya da yeni sektörlerin kapısını açıyor.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
30 Ocak 2016

Pazarlama

Bütünleşik Pazarlama Nedir?

Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
16 Ocak 2016

Pazarlama

Mobil Stratejiler ve Mobil Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mobil kullanım günümüzde birçok taşınabilir elektronik cihazla birlikte en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gelecek 10 yıl içerisinde oldukça ilginç cihazlar göreceğimiz kesin. Daha şimdiden giyilebilir teknolojinin vardığı nokta görülebilir derecede bilimkurgu filmlerinden bize ulaşmış gibi gözüküyor.

Devamını okuarrow-right