Konum Temelli Pazarlama Stratejileri

Küresel konumlandırma sistemleri (GPS) geçmişte sadece belirli cihazlarla belirli bölgelerde uydularla veri alışverişi sayesinde yapılabiliyordu. Her teknoloji gibi ordu ve uzay ajanslarına özgü bu teknoloji seneler geçtikçe halka arz edilebilir küçük teknolojik ürünlerle pazarlanabilmeye başlandı.

Konum Temelli Pazarlama Stratejileri

Konum Temelli Pazarlama Stratejileri

Küresel konumlandırma sistemleri (GPS) geçmişte sadece belirli cihazlarla belirli bölgelerde uydularla veri alışverişi sayesinde yapılabiliyordu. Her teknoloji gibi ordu ve uzay ajanslarına özgü bu teknoloji seneler geçtikçe halka arz edilebilir küçük teknolojik ürünlerle pazarlanabilmeye başlandı. Çok uzak değil sadece 7 sene öncesine kadar telefonlarımız hala kızıl ötesiyle veri alışverişi yapabiliyorsa kendimizi şanslı sayıyorduk. Günümüzde her biri birer ayrılmaz parçalarımız haline geldiler. Bu durum sıradan insanları firmalar için birer yürüyen reklam hedefi haline getirdi.

Yenilenen ve bir adım ileriye giden teknolojiyle birlikte firmalar için reklam yapabilme potansiyeli de giderek daha fazla çeşitleniyor. Öyle ki, potansiyel ya da var olan müşterinin cep telefonundan konumu belirlenerek ona konumu sayesinde reklam yapabilmenin önü oldukça açık durumda.

Türkiye, mobil cihazlar üzerinden konum belirleme konusunda oldukça verimli bir ülke konumunda. Gelişen alt yapı ağı sayesinde 2013 yılında yapılan araştırmalara göre toplamda 68 milyon cep telefonu Türkiye’de dolaşım halinde. Bu sayıyı nüfusa oranladığınızda neredeyse herkese cep telefonu aracılığıyla ulaşabilmek oldukça mümkün görünüyor. Bu büyük bir potansiyel gücü beraberinde getiriyor. Reklam potansiyeli.

Aslında farkında olunmasa da eğer bir kişi bir akıllı telefona sahipse ve GPS’ini gittiği lokasyonlarda açık bırakıyorsa kişi konumunu açık bir şekilde Google ve ya Apple ile paylaşıyor demektir. Bu büyük bir veri tabanı oluşmasını sağlayarak kişilerin zevklerini nerelerde yemek yemeyi sevdiklerinden, ne tip ulaşım kullandıklarına kadar markalara fikir verebilir. Tam bu noktada izinli pazarlama devreye giriyor. Eğer kişi bu tip bilgilerini herhangi bir marka ile paylaşmaya hevesliyse onun kişisel konumu sayesinde marka ona daha detaylı indirim listelerini kişiselleştirebilip onun isteklerine daha yakından ilgi gösterebilir.

Bu tip bir bilgi bir marka tarafından iyi ve verimli kullanılabilirse marka için platinyum değerinde olabilir.

Konum Reklam İçin Nasıl Kullanılabilir?

Konum bir marka için oldukça önemli bir konu. Markanın mağazasının bulunduğu konuma daha yakın bir müşteri herhangi bir müşteriden daha fazla potansiyel bir alışveriş olasılığı olan bir müşteridir. Bu nedenle bunun farkına varan markalar mağazalarına yakın olan müşterileri tespit ederek onlara uygun izinli pazarlamayı SMS ya da e-mail üzerinden yapmak istiyorlar. Mobil üzerinden reklamlar genellikle alıcılara istekleri dâhilinde ulaşmıyorlar. İzinli pazarlama sayesinde her isteyen müşteriye indirimler ve özel fırsatlar sunularak ilgilerinin çekilmesi sağlanıyor. Buna konum temelli pazarlama dâhil edilirse alışverişin dakikliği sağlanarak ürünün müşteriye ulaşımı ve alışverişin verimliliği sağlanıyor. Müşteriye daha rahat ve kolay ulaşan marka ona ürünlerini daha rahat pazarlayabilir.

Gizlilik

Kişisel gizliliğin sınırları eskiden devletler tarafından zorlanırken günümüzde bu görevi markalar devralmış durumdalar. Markaların asıl görevi sınırları aşmayarak müşteriyi tedirgin etmeden bu reklamları yerinde yapabilmektir. Burada devreye izinli pazarlama giriyor. Müşterinin isteği doğrultusunda ona ulaşılırsa hem müşteri doğru, ona uygun ve yakın kampanyalardan haberdar olur hem de marka doğru bir pazarlama stratejisi çerçevesinde müşteri portföyünü şekillendirir. Gizlilik günümüzde birçok internet ve teknoloji kullanıcısı tarafından oldukça değer verilen bir meseledir. Müşterinin hassasiyetine uygun ve düzeyli yaklaşılırsa Konum temelli pazarlama hem marka hem de müşteri için oldukça büyük bir kazanç haline getirilebilir.


Bunlar ilginizi çekebilir

Blog görsel 1
30 Ocak 2016

Pazarlama

Bütünleşik Pazarlama Nedir?

Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
16 Ocak 2016

Pazarlama

Mobil Stratejiler ve Mobil Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mobil kullanım günümüzde birçok taşınabilir elektronik cihazla birlikte en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gelecek 10 yıl içerisinde oldukça ilginç cihazlar göreceğimiz kesin. Daha şimdiden giyilebilir teknolojinin vardığı nokta görülebilir derecede bilimkurgu filmlerinden bize ulaşmış gibi gözüküyor.

Devamını okuarrow-right
Blog görsel 1
16 Ocak 2016

Pazarlama

Hareketli Müşterilerin Sırrı Doğru SMS’lerde Saklı

Genellikle müşteriler markanın onların en yakınına gelmesini beklerler. İlk hareket markadan beklenir, çünkü marka gerekli çekim kuvvetini tanıtımlarıyla yakalamaya çalışmalıdır.

Devamını okuarrow-right